Bebe: Grčevi

Razmišljam o nazivu ovog mog bloga – Radosna vijest – a teme su ne baš radosne. Doduše početak im nije radosan, i onda mi nađemo snagu superheroja, izborimo se sa mračnim silama, i izađemo kao pobjednici. Radosni i širimo radosne vijesti drugima. Cool

Prve naznake grčeva kod bebe pojavile su se 17-ti dan. Beba sita, presvučena, generalno zdrava, a plače – pa slobodno mogu reći – neutješno.  Naglo se zacrveni u licu, baš se primijeti kako se grči.

Koliko sam uspjela da se informišem, pravi razlog za pojavu grčeva se tačno ne zna, ali pretpostavlja se da je razlog bolnih grčeva prolazak mjehurića zraka kroz crijeva, a i vazduh koji se zadrži u želucu može izazvati osjećaj bola. Mjehurići zraka se stvaraju pogotovo kod beba koje halapljivo jedu, a moja beba je jedna od tih.  Hranim ga u subi, a čak na hodniku se čuje kako on guta.

Espumisan kapi su prva stvar u kojoj smo pokušali potražiti lijek. Da li su pomogle, neizvjesno je. Možda bi bilo još gore bez njih.  Da li bih ih opet kupila? Pa bih. Što se tiče kapi neke prijateljice su kupovale i BioGaia kapi. Kažu da su baš djelotvorne ali mi ih eto nismo kupili.

Čaj od komorača je nama najbolje pomagao. Samo dok smo to prokužili dobro smo se napatili, ali eto šta se može. Klasične filter vrećice, proizvođač hipp, kupuju se u apoteci, oko 5KM jedno pakovanje, čini mi se od 20 vrećica. Skuham ujutro čim se probudim i nekoliko puta tokom dana dajem bebi po par kašičica. Šta ostane ja popijem, da dođe do bebe kroz mlijeko.

Osim toga, naravno radili smo vježbice, masaža stomaka kružnim pokretima. Ja sam to nježno, kao da milujem, međutim treba to malo… konkretnije. (Dobro sam pazila koju ću riječ napisati da mi ko ne pozove socijalnu službu hahaha) Masaža ≠ Milovanje pa nek svako procijeni sebi i svojoj bebi, pazeći da je ne povrijedi.

Na poklon smo dobili ovu ovcu, koja ima čičak sa strane koji se otvori i unutra se nalazi vrećica sa nekim sjemenkama. Ta vrećica se zagrije na otprilike 40° C, vrati u ovčicu, i stavi na bebin stomak. Nama je pomagalo, jer valjda bebama odgovara da im se zgrije stomak. Ova ovčica je za bebe starije od mjesec dana.

Autosjedalica. Više vremena smo je koristili u kući nego u autu. 😀 Ljuljuškanje u autosjedalici uz zvuke fena.  Jedan od načina koji smo često primjenjivali, jer položaj stomačića i nogica u autosjedalici čini da se beba osjeća ugodno.

Noooosaaaaanjeeee! Pa koja beba ne voli nosanje? Ali ova beba voli nosanje na samo jedan jedini način. Bebina leđa u visini očevog stomaka, očeve ruke na  bebinom stomaku. Ovo je faza u kojoj babo igra glavnu ulogu, mama malo odmara. J Kad se bebi prikunja, babo sjedne (u poluležeći položaj), beba cijelim svojim prostranim tijelom legne na babina prsa, i tako kunjaju. Man time. J

Kada je mama sama u kući, i nema babe, a nema ni nane da nosaju bebu, budući da su mamina leđa i ruke već stradali, na scenu stupa hug-bug marama. Moj spas. Pošto liči na neki pojas, dugo sam je zvala pojas za spašavanje. Beba se stisne uz mamu, čuje mamino srce kako kuca, ah taj divni i tako poznati zvuk, zgrije stomačić, i pavi. Mami su slobodne ruke, težina ravnomjerno raspoređena preko ramena i leđa. Moja iskrena preporuka.

Puna 3 mjeseca smo se borili sa grčevima. Nakon toga tokom dvije-tri sedmice, pretežno ujutro dok hranim bebu primijetim neku nemirnost i vrpoljenje, što sam zaključila da su naznake grčeva. Odmah skuham komorač i dajem par kašikica. Super provedemo dan. Ako zaboravim skuhati čaj – primjenjuje se neka od gore pomenutih metoda. Tako da sam tih dana preventivno kuhala i davala čaj.

 


  

Komentariši