Dojenje: Mastitis

Goodbye ragade.
Mastitis hello.

Osjetim da mi gore obrazi. Bol i tvrdoća u lijevoj dojci. Tresem se. Groznica? Uzimam toplomjer da provjerim. 37.3. Mastitis? Zovem svoju SOS prijateljicu A. da saznam informaciju iz prve ruke, jer znam da je i ona predeverala isto. 38.5. Mastitis je. Uzimam drugi toplomjer da izmjerim sa njim. 39.2. Definitivno mastitis. Ponovo onaj prvi toplomjer, on je haman ispravniji. 40.1 i još uvijek se nije zaustavio. Muž kaže ostavljaj i toplomjer i sve, idemo u hitnu.

Zujanje u glavi. Dupla slika. Nesvjestica. Buncanje.

U hitnoj kažu da sačekam jer nisam hitan slučaj. (!?) Sjedim, razgledam, i vidim dosta poznate raje iz osnovne škole. I mužev dajdža je tu. Zanimljivo.

Dok čekam, osjetim da je počeo djelovati i paracetamol koji sam popila negdje između 38.5 i 39.2. Odjednom više nema raje iz osnovne škole. Nema ni dajdže.

Primila me neka mlada doktorica. Tu smo negdje s godinama. (Ovo si indirektno laskam )
Paracetamol po potrebi za skidanje temperature i injekcija analgina. Sutra se javiti ljekaru u porodičnoj ambulanti. Što više masirati i ispumpavati mlijeko.
Pitam je smije li beba dojiti. Kaže da ne zna. Nije se do sada susretala sa ovakvim slučajevima. Hajde pošteno od nje, ko prizna pola mu se prašta. Srećom, raspitala sam se i dobila za sigurno tačnu informaciju da beba SMIJE dojiti i kada majka ima temperaturu. I da beba SMIJE dojiti i kada majka konzumira većinu lijekova.

Po dolasku kući pokušavam ispumpati mlijeko iz otečene dojke koja je boje paprike roge. Ne smijem ni dotaketi. Ni dotaketi. Ne mogu pomjeriti ruke. Osjetim da mi prsti trnu.  Angažujem muža u pomoć i kažem mu da ignoriše moju vrisku i suze. Kažem sebi stisni zube. Izduro je Mujo i gore, samo se ne sjeća(m). Bol koja stvara nagon za povraćanjem. Baca porođaj u drugi plan. Ragade – peace of cake.

Ujutro, doktorica porodične medicine je propisala 4 injekcije pencilina, svaki dan po jednu. Nakon toga, antibiotici, ampicilin, svakih 6 sati po jednu i tako naredna 4 dana.

Kako nevolja uvijek dolazi u paru, tako je i mastitis sa sobom nešto doveo. Ili u ovom slučaju odveo.

Kao rezultat mastitisa, svih tih silnih antibiotika, fizičke iscrpljenosti, i psihičke klonulosti, došlo je do drastičnog pada produkcije mlijeka. Sada nije bilo u pitanju ono postporođajno ima l’ mlijeka, nema l’ mlijeka. Sada je bilo očigledno.

Par čaša kompota i šolja čaja od piskavice. I'm back in the game.

Konkretni savjeti za prevenciju mastitisa:

*Grudnjak nositi što manje, što manje, što manje. (Ja sam počela nositi one potkošulje sa korpicama)
*Grudnjak sa žicom ne nositi N-I-K-A-K-O!

*Jastučiće koji spriječavaju curenje mlijeka nositi samo u krajnjoj nuždi i što kraće moguće. (Oni su meni stvorili najveći problem)
*Svakodnevno vršiti samopregled i čim se osjeti neka kvržica masirati. Bolje spriječiti nego liječiti.
*Podoj jednom sa desne, jednom sa lijeve strane.
*Hranjenje bebe u raznim položajima – da joj u različitim podojima brada bude okrenuta na različite strane dojke, jer se najbolje prazni ona strana gdje je bebina brada.
*Majka spavati nekada na desnoj nekada na lijevoj strani, da ne bi bio konstantan pritisak na dojku samo sa jedne strane.

Konkretni znakovi da je u pitanju mastitis:

*Bol, žarenje i žiganje u dojci
*Vruća i na dodir osjetljiva dojka
*Tvrdoća dojke ili pojedinih dijelova – pojava kvržica ili tvrdih "pločica"
*Crvenilo upaljenog mjesta
*Temperatura iznad 38.5°C
*Osjećaj iscrpljenosti i umora

Konkretni savjeti ako te ipak zadesi mastitis:

*Masirati – znam da puno boli ali strpi se. Mlijeko mora vani. Moraš pritisnuti toliko jako da izađe makar kap. Ukoliko nije izašla ni kap, nisi dovoljno jako pritisnula. Najbolje je palcom pritisnuti vrh bolnog područja i kliznuti prema bradavici.
*Tople obloge prije dojenja ili masiranja. Npr. nasuti tople vode u flašicu pa rolati gore-dolje, ili masirati pod toplim tušem. Tople obloge prijenjivati samo par minuta prije dojenja ili masiranja kako bi se raširili kanalići i omekšale dojke.
*Hladne obloge između podoja kako bi se smanjila upala.
*List kupusa staviti na dojku između podoja – ima istu funkciju kao i hladne obloge. Ja sam stavljala i jedno i drugo, samo da se prije izliječim, pa šta god da pomogne.
*Postaviti bebu da doji tako da izvlači mlijeko iz najzačepljenijeg dijela. Meni je bol kretala od strane pazuha prema sredini pa sam ja postavljala bebu u položaj "nogometne lopte".
*Forsirati dojenje na dojci pogođenoj mastitisom. Svaki put početi dojenje na toj strani dok se upala ne sanira.
*Odmarati što više – neka tvoj jedini posao bude hranjenje bebe kako bi se iscrpljeno tijelo oporavilo.

Šaljem ti puuuuuno pozitivne energije i veeeeliki virtualni zagrljaj da ti olakšam. Evo već ti je lakše, vidim da se smiješiš. Ti si hrabra i taj mastitis je već sutra prošlost za tebe. Za 24 do 48 sati od pojave prvog simptoma ćeš osjetiti veliko olakšanje. Nakon toga svaki dan će biti sve lakše i lakše. A onda će mastitis biti samo jedna u nizu tvojih pobijeda!

4 komentara

Komentariši