Dojenje: Pravilan položaj

Kao što spomenuh u svojoj priči o ragadama, za dojenje bez bola od ključne važnosti je i ispravan položaj bebe na dojci. Sve što sam znala o tome i što su mi rekli je "gledaj da što veći dio areole beba stavi u usta." Savjet je na mjestu, ali ipak nije dovoljno konkretan.
Zaista, da mi je neko pričao da ću ovako detaljno prostudirati dojenje i sve što ono nosi sa sobom, ne bih mu vjerovala.

Nerviralo me spominjanje tog famoznog pravilnog položaja a nigdje nisam mogla da nađem šta konkretno obuhvata. I što sam pronašla, sve su to bile raštrkane informacije, nešto ovamo, nešto onamo.
Nakon što sam pročitala "sav internet"  forume, članke, i tekstove o pomenutoj temi, zaključila sam sljedeće:

Ispravan položaj obuhvata:

Položaj bebinog tijela, tj. kako majka drži bebu prilikom dojenja (lakši dio) 
Položaj bebinih usana prilikom dojenja. (Malo teži dio)

Položaj bebinog tijela podrazumijeva da bebino uho, rame, i kuk budu paralelni. Znači beba  treba cijelim tijelom da bude okrenuta prema majci a ne samo glavom. Ukoliko se dojenje obavlja ležeći onda mamin i bebin stomak trebaju biti paralelni. Lakši dio, rekoh ja.

Položaj bebinih usana podrazumijeva da su bebine usne ispupčene prema vani tokom dojenja. To znači da se mora vidjeti roskasti dio usne. Bebin jezik je između bradavice i donje usne i blago se vidi na krajevima. Bebina brada obavezno dodiruje dojku, a nosić ili vrhom dodiruje ili je odmaknut milimetar, dva. Što se tiče areole (smeđi dio okolo bradavice) beba prihvata više sa donje strane a sa gornje strane tik iznad bradavice kao što je prikazano na slici.

 

Ja sam imala problem sa bebinom gornjom usnom. Uvuče je ispod svojih gornjih desni i stisne tako jako da sam tada mislila da nema šanse da je nekako ispupči niti da to učinim ja. Taj stisak desnima je uzrokovao lošu kompresiju i vazospazam bradavice. O vazospazmu ću također posebno pisati, jer je to poprilično opširna tema i tema koja zahtjeva detaljniju analizu i pojašnjenje.

 

Nakon što sam konačno uspostavila dijagnozu (sama sebi naravno :D) borba s "gornjom usnom" mogla je da počne. Prvo sam pokušavala kažiprstom nekako na brzinu da ispupčim gornju usnu u milionitom djeliću sekunde prije nego beba počne dojiti. What a mistaka to maka! Loša ideja – ne pokušavati. Poremeti se i hvat donjom usnom, ma katastrofa.
Zatim sam nakon što beba počne dojiti pokušala kašikicom izbaciti gornju usnu. Sad se vi pitate omg kakav je ona roditelj 😀 Ne pokušavati ni ovo jer nije efikasno.
Metoda kojom sam uspjela je ustvari i ona koja svima prva padne na pamet. Kad beba počne da doji svojim prstićem majka treba da pokuša ispupčiti usnicu. Milimetar – milimetar. Samo polahko.

Majka se uči pravilno dojiti – dojenjem.
Beba se uči pravilno dojiti – dojenjem.

Ukoliko boli, prekinuti dojenje i dati bebi da ponovo prihvati dojku. I tako sve dok položaj ne bude dobar. Kako beba bude učila pravilnije uhvatiti, bol će biti sve manja i manja dok skroz ne nestane.  (Paziti da previše ne iznervirate bebu prekidanjem. Dok smo se praksirali ja sam prekidala maksimalno 5 puta.)

Položaj je dobar onog trenutka kada majka apsolutno ne osjeća bol.

4 komentara

Komentariši